Het Fonds hanteert een langetermijnbeleggingsstrategie op basis van de doelstelling van de pensioenregeling, de risicohouding en de beleggingsbeginselen. Deze beleggingsstrategie is vastgelegd in het strategische beleggingsbeleid.

Het financiële product volgt het ESG-beleid zoals beschreven in het ESG-beleidsdocument (zie ESG-beleid). Dit ESG-beleid wordt geïmplementeerd in het investeringsproces van de strategie van het financiële product over de volgende pijlers: 1) ESG-integratie en screening, 2) Uitsluiting, 3) Actief aandeelhouderschap, en 4) Positieve selectie. Rekening houdend met onder andere rendement, risico, kosten worden deze in verschillende mate ingezet.

ESG-integratie en screening – ESG-criteria worden gebruikt in het selectie- en monitoringsproces van de externe vermogenbeheerders en bij de evaluatie. Dit gebeurt in elke stap van het selectieproces van de vermogensbeheerder, van de zoekopdracht, initiële shortlisting tot de formele due diligence en reguliere monitoring en evaluatie. Het uitgangspunt is dat alle vermogensbeheerbeheerders een verantwoord beleggingsbeleid hebben en dit naleven, dat materiële (corporate) governance-, ecologische- of sociale risico’s en kansen in het investeringsproces zijn geïntegreerd en dat engagement plaatsvindt met bedrijven waar zij ruimte voor verbetering zien.

Uitsluiting – het Fonds sluit bedrijven en landen uit die betrokken zijn bij activiteiten die op grond van het internationaal recht verboden zijn. Daarnaast sluit het Fonds bedrijven uit die controversiële wapens maken, onderhouden of verhandelen, alsmede bedrijven die het grootste gedeelte van hun omzet halen uit productie, toelevering, distributie en/of verkoop van tabak en tabak gerelateerde producten. Ook sluit het Fonds financiële instrumenten (staatsobligaties, staatsgegarandeerde leningen en beleggingen in staatsbedrijven) uit die worden uitgegeven door landen die zeer laag scoren op mensenrechten, democratie en/of milieubeleid.

Actief aandeelhouderschap – Het financiële product voert de dialoog met de vermogensbeheerders met als doel positieve verandering te bewerkstelligen op specifieke ESG-thema’s. De uitoefening van stemrecht wordt gebruikt om aan te geven hoe de bedrijven in de portefeuilles met arbeids- en mensenrechten en ESG-kwesties omgaan;

Positieve selectie – Het financiële product wil niet alleen schade vermijden, maar belegt ook in bedrijven die bijdragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) gerelateerd aan de door het financiële product gepromote ecologische en sociale kenmerken van het financiële product.

Praktijken van goed bestuur

Het Fonds belegt in ondernemingen die praktijken van een goed bestuur volgen. Het Fonds onderschrijft de OESO-richtsnoeren voor multinationale ondernemingen en de UN Global Compact. Daarbij gebruikt het Fonds de OESO-richtlijnen voor institutionele beleggers als leidraad. Dit betekent dat het Fonds verwacht van de ondernemingen waarin het Fonds belegt dat zij conform internationale standaarden handelen en dit publiekelijk kenbaar maken. De beleggingsportefeuille wordt op eventuele schendingen gescreend. Voor deze screening maakt het Fonds gebruik van de screening op controversiële activiteiten (zogenaamde ‘red flags’) van dataleverancier MSCI ESG Research. Deze screening kijkt naar factoren die onder andere gerelateerd zijn aan controversies rondom managementstructuren, betrekkingen met werknemers, beloning van het betrokken personeel en naleving van de belastingwetgeving.

Ga terug naar de duurzaamheidsinformatie.